S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 GoPayVisa

  katalóg stránok

   tovar

   Jooble

TOVAR V AKCII

Ruský nealkoholický Kwas

459

naša cena 6,90 EUR
akcie

Americký aromatický chmeľ.

563

naša cena 7,50 EUR
akcie

Aróma na výrobu jahodového vina a vínnych nápojov

1015

naša cena 8,90 EUR
akcie

ANKETA

Aké balenie chmeľu vám najviac vyhovuje ?

100g balenie ? 40% 50g balenie ? 30% 500g balenie ? 14% 250g balenie? 16%



» Horkosť piva.
Horkosť piva.


Ako sa meria horkosť piva? Poznáme dve jednotky.


IBU - International Bitterness Units (stanovená Americkým združením pivovarských chemikov)

EBU - European Bitterness Units (stanovené Európskou pivovarskou konvenciou). Tieto by sa od seba nemali veľmi líšiť, ale ak sa to tak stane, tak EBU bude vždy o niečo menšia ako IBU.
Ide o chemický výpočet, môže sa teda stať, že pivo s vyšším IBU sa nám bude zdať menej horké, než pivo s nižším EBU. Jedná sa predovšetkým o pivá s vyšším obsahom sladovej zložky - tie sú na chuť menej horké, ale obsahujú viac IBU než tie s menším obsahom sladovej zložky.
Horkosť piva závisí na akosti chmeľu, ušľachtilé chmele dodávajú pivu príjemnú horkosť a jemnejšiu chuť ako chmele hrubé a poškodené nevhodným skladovaním. Horkosť piva je závislá na obsahu izozlúčenín chmeľu, ktoré zahŕňajú izo-alfa-horké kyseliny a v menšej miere ďalšie deriváty horkých kyselín chmeľu vrátane ich oxidačných produktov. Pri subjektívnom hodnotení horkosti sa rozlišuje intenzita horkosti, charakterizujúca intenzitu prvého vnemu pri napití a charakter horkosti, ktorý vyjadruje doznievanie horkej chuti v ústnej dutine po napití. Napríklad intenzita horkosti má byť u piva českého typu stredná až silná, charakter mierne drsný až drsný.
Jedna IBU jednotka sa rovná 1 miligramu izo-alfa-horkých kyselín na jeden liter piva.


Jednotky horkosti piva u základných pivných štýlov.


4 - 6 Berliner Weissa (berlínske biele)

6 - 12 Biere blanche (witbier) - Pšeničné pivá

6 - 18 Weissbier

8 - 16 American lager

12 - 24 Trapistickáépiva (Belgické pivá)

16 - 24 Ležiak

16 - 35 Kölsch

18 - 24 Tmavé pivo

20 - 40 Porter

20 - 45 Bock

22 - 32 Březňák (Marzena)

24 - 30 Oktoberfestové pivo

24 - 48 Ležiak plzenského štýlu

25 - 35 Pivničné pivo (kellerbier)

28 - 45 Alt

30 - 60 Stout

35 - 80 IPA (india pale ale)


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZTNiNj