S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 GoPayVisa

  katalóg stránok

   tovar

   Jooble

TOVAR V AKCII

Aromatický chmeľ.

956

naša cena 0,90 EUR
akcie

194

naša cena 3,10 EUR
akcie

Kentucky Bourbon esencia

826

cena pred zľavou 5,80 EUR
naša cena 4,93 EUR
novinka
akcie
zľava 15 %

ANKETA

Aké balenie chmeľu vám najviac vyhovuje ?

100g balenie ? 40% 50g balenie ? 30% 500g balenie ? 14% 250g balenie? 16%



» Stupňovitosť piva.
Stupňovitosť piva.

Jednotky stupňovitosťi piva - EPM (extrakt pôvodnej mladiny)


Mnoho spotrebiteľov piva si v dnešnej dobe nesprávne zamieňa symbol stupňovitosti piva s obsahom alkoholu. Kvalitu piva z veľkej časti určuje predovšetkým podiel látok, ktoré sa počas jeho varenia uvoľnia zo sladu a chmeľu.
Čím je týchto látok viac, tým je pivo chutnejšie, plnšie či hutnejšie. V desaťstupňovom pive je týchto látok 10%, v dvanásťstupňovom 12%, v štrnásťstupňovom je 14%. Odborne povedané, stupňovitosť znamená koncentráciu (obsah) všetkých extraktívnych látok (rozpustných vo vode) v mladine pred zakvasením (pridaním pivovarských kvasníc), ktoré prešli (rozpustili sa vo varnej vode) z použitých surovín (slad, chmeľ) počas výrobného procesu vo varni do roztoku (pôvodne čistej varnej vody). Jedná sa o zložky cukornaté (kvasiteľné a nezkvasitelné) a zložky necukornaté (minerály, vitamíny a iné), ktoré sa z použitých surovín rozpustili počas varenia vo varnej vode. Keď si toto vysvetlenie prevedieme do čísiel, znamená to, že napríklad 12% pivo obsahovalo 12 kg rozpustených látok z použitých surovín (slad, chmeľ) v 100 kg mladiny (medziprodukt) pred zakvasením. Z tohto taktiež vyplýva, že napríklad 12% pivo obsahuje menej vody ako 10% pivo, vzhľadom k pomeru vstupujúcich surovín (slad, chmeľ) k vode v mladine vyrobenej vo varni ešte pred pridaním pivovarských kvasníc. Pojem stupňovitosť možno tiež vysvetliť rozdielnou plnosťou (hutnosťou) medzi jednotlivými pivami. V súčasnosti je staršie označenie stupňovitosť nahradené podľa platnej legislatívy pojmom extrakt pôvodnej mladiny (EPM).

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MDc2O