S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

   katalóg stránok

   tovar

   Jooble

NOVINKY

arr3ZĽAVA PRE VÁS!  Dávame vám do pozornosti zľavovú kartu Cashback World. PREČO SA VÁM TÁTO KARTA OPLATÍ? 1. pri...

TOVAR V AKCII

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 17,50 EUR
naša cena 4,40 EUR

ANKETA

Aké balenie chmeľu vám najviac vyhovuje ?

100g balenie ? 45% 50g balenie ? 35% 25g balenie ? 9% 200g balenie? 11%



» Čo je pivo a jeho vznik
Čo je to pivo a jeho vznik.

Pivo je kvasený, slabo alkoholický nápoj vyrábaný z obilného sladu, vody a chmeľu pomocou pivovarských kvasníc .

Keďže všetky látky obsahujúce sacharidy (cukor, škrob) podliehajú prirodzenému procesu kvasenia, je veľmi pravdepodobné, že pivu podobné nápoje boli objavené nezávisle viacerými kultúrami na svete.

Za kolísku piva sa spravidla považuje oblasť Mezopotámie, kde Summeri, Arkádi, Babylončania a Asýrčania už v 7. tisícročí pred Kr. pestovali obilie a predovšetkým jačmeň, pšenicu a proso a poznali pravdepodobne aj obilné kvasené nápoje. Asi 3000 až 2800 rokov pred Kr. varili Summeri obilný kvasený nápoj kaš a neskôr niečo podobné s názvom šikarum pripravovali aj Babylončania. Tí poznali tri druhy piva: čierne, červené a husté. Základom bol chlieb, ktorý sa rozlámal, zalial vodou a nechal kvasiť. 
Pivo, chlieb, cibuľa a cesnak tvorili základ stravy v starobylom Egypte. Podľa Egypťanov pivo vynašli bohovia. I. a II. dynastia sa zaslúžila o rozvoj pestovania rôznych obilnín, z ktorých sa okrem iného vyrábali kvasené nápoje (3200 až 2800 pred Kr.). Za III. a IV. dynastie prevládala výroba piva z jačmeňa (2800 až 2250 pred Kr.). Najrozšírenejším nápojom všetkých vrstiev obyvateľstva bolo pivo v období XIX. a XX. dynastie (1379 až 1085 pred Kr.). Za vlády Ptolemajovcov, ktorá je nazývaná zlatým vekom egyptského pivovarníctva (223 až 30 pred Kr.), sa stal výhradným výrobcom piva štát a do jeho pokladnice plynuli značné zisky z dane z piva. 
V starovekej Palestíne sa pivo pripravovalo z praženého obilia. Tiež Gréci varili pivo prevažne z praženého obilia a korenili ho rôznymi bylinami. Rimania dávali prednosť vínu a pivo nemali v osobitnej obľube. 
Indoeurópske kmene, ktoré v dobe sťahovania národov v 4. až 6. storočí pred Kr. osídlili európsky kontinent, či už to boli Galovia, Belgovia a Aquitovia na dnešnom území Francúzska, Belgicka a Talianska, Helvétovia vo Švajčiarsku, Kelti v Anglicku, Škótsku a Írsku  poznali rôzne spôsoby prípravy piva. Tieto kmene používali jačmeň, pšenicu, ovos, proso a ochucovali svoje pivá rôznymi bylinami, napríklad šalviou, palinou, mätou, škoricou, anízom, borievkou, puškvorcom, korením, zázvorom, bobkovým listom, ale aj ihličím smrekov, kôrou z dubov, lístím z jelší, medom a semenom červenej repy. 
Starí Germáni patrili snáď vôbec k najnáruživejším konzumentom piva, pili ho pri všetkých príležitostiach. Je zaujímavé, že tento pivo milujúci národ ešte aj v našom veku vyrábal pivá nevalnej povesti. K prapôvodnej európskej histórii pivovarníctva treba ešte pripomenúť oblasť Fínska. 
Fermentované nápoje z obilia, ktoré sú predchodcami dnešných typov pív, poznali nielen kmene európske a vyspelé populácie Afriky, ale patrili od pradávna tiež do jedálničkov ázijských národov a kmeňov, ktoré ich pripravovali z jačmeňa (ako Číňania a Tibeťania), z ryže, výhonkov bambusu alebo prosa, ochutené korením a možno aj chmeľom, skôr ako túto prísadu spoznala Európa, pretože Ázia je považovaná za pravlasť chmeľu. 
Indiáni Severnej a Južnej Ameriky vyrábali pivo z kukurice, trstinového cukru, v severných oblastiach z určitých druhov aloe a zakvasovaním sirupu z cukrového javora. 
Slovanské kmene, ktoré sídlili predovšetkým v Pobaltí, v strednej a južnej Európe, poznali a v hojnej miere pripravovali rôzne druhy piva z jačmeňa, ovsa a pšenice. Najviac používali jačmeň, ktorý Slovania poznali od pradávna; pšenica bola zrejme surovinou pre lepšie druhy pív a ovos bol v dávnych dobách surovinou pre výrobu piva k zvláštnym príležitostiam. Všeobecne sa Slovanom ako prvým pripisuje ochutenie piva chmeľom.

ODUxN2I