S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 GoPayVisa

  katalóg stránok

   tovar

   Jooble

TOVAR V AKCII

Kvasnice na 100 l cukrového alebo ovocného kvasu

839

naša cena 13,90 EUR
novinka
akcie

Stiil Spirit Spiced Rum - esencia 50 ml na 2,25l

1019

naša cena 5,30 EUR
novinka
akcie

Jablkové Brandy 50ml

821

bežná cena 5,30 EUR
naša cena 4,80 EUR
novinka
akcie



» Farba piva.
Farba piva.

Koľko farieb má pivo?

Skúste si otvoriť svoje obľúbené pivko, nalejte si ho do priezračného pohára a pod dostatočným svetlom si všimnite jeho sfarbenie. Dnes si totiž povieme niečo o tom, ako pivo získava svoju farbu a koľko odtieňov môže mať.

To, že pivo má svoju typickú farbu a nie je „krištáľovo priezračné" ako voda, spôsobujú dve dôležité chemické reakcie. Prvá viaže aminokyseliny na cukor, ďalšia cukor rozpúšťa. Obe reakcie pridávajú každému pivu typickú a nezameniteľnú chuť. Samozrejme, len ak sa šesť značiek nevarí na jednom mieste a jediné, čo ich odlišuje, je etiketa.

Asi pred sto rokmi sa jeden šikovný francúzsky chemik Louis-Camille Maillard rozhodol skúmať reakciu aminokyselín a cukrov. Zistil, že  pri vysokých teplotách aminokyseliny s cukrami na seba vzájomne pôsobia. Tento prevratný objav sa nezmazateľne zapísal do histórie a Maillard sa vďaka nemu stal nesmrteľným.

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjNhNjMwZ