S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 GoPayVisa

  katalóg stránok

   tovar

   Jooble

TOVAR V AKCII

Mandarinková Esencia

774

naša cena 2,90 EUR
novinka
akcie

Fermentačný uzáver

522

naša cena 2,80 EUR
akcie

Turbo kvasnice do kvasov

537

naša cena 4,50 EUR
akcie

ANKETA

Aké balenie chmeľu vám najviac vyhovuje ?

100g balenie ? 41% 50g balenie ? 31% 500g balenie ? 13% 250g balenie? 15%



» Pivo a zdravie
Pivo a zdravie

Pivu sa často prisudzovali liečiteľské účinky. Pije sa v ľudskej civilizácii už tak dlho, že ľudia vypozorovali jeho vplyv na zdravotný stav. Pretože slovenský a český národ zaujíma v spotrebe piva popredné miesta vo svetových štatistikách, venuje sa rad lekárov výskumu vplyvu pitia piva na človeka. Z poznatkov výskumých ústavov vyplýva, že pivo je fyziologicky mimoriadne vyrovnaný nápoj.
Pivo obsahuje vodu, sacharidy, bielkoviny, vitamíny, biogénne prvky, ióny a ďalšie látky pozitívne pôsobiace na ľudský organizmus. 92% obsah vody umožňuje rýchle uhasenie smädu. Pivo neobsahuje tuky ani cholesterol, ale vďaka sacharidom je zdrojom energie (cca 400 - 500 kcal v 1 l nápoja). Prítomnosť všetkých vitamínov skupiny B, stopových prvkov a minerálov predovšetkým horčíka, draslíka, fosforu, chloridu, kremíka, zinku, balastných látok podporujúcich trávenie a nižšie koncentrácie škodlivín, vedie k nasledujúcim pozitívnym účinkom umiernenej konzumácie piva (odporúča 1 - 2 l denne) má upokojujúci vplyv, odbúranie stresu, prevencia proti infarktom a srdcovej mŕtvici, priaznivé účinky na trávenie, činnosť žalúdka, zníženie hladiny cholesterolu, nervovú aktivitu, prevencia proti kožným chorobám, prevencia tvorby obličkových a žlčníkových kameňov, podpora vylučovanie moču, anti-oxidačné ochrana proti nádorom a srdcovo cievnym ochoreniam, prevencia arteriosklerózy,má kladné účnky na metabolizmus bielkovín, aminokyselín, zníženie krvného tlaku, povzbudenie tvorby červených krviniek posilnenie kostí.

Zdravá miera konzumácie piva.
Najnovšie výskumy preukázali, že najviac umierajú fajčiari, ktorí nadmerne pijú alkoholické nápoje, hneď za nimi sú ľudia, ktorí nadmerne holdujú alkoholickým nápojom alebo nepijú vôbec. K téme pivo, alkohol a zdravie človeka existuje celý rad štúdií. Odporúčania napríklad ministerskej komisie britskej vlády je: užitočné je piť denne jeden až dva drinky (jeden nápoj je 8 gramov alkoholu), nezávadné sú 3 až 4 drinky u mužov za deň, väčší počet drinkov nad 3 až 4 je riskantné. Profesor Piedl napríklad ďalej uvádza: jedno pivo je lepšie ako žiadne, dve sú lepšie ako jedno. Štyri pivá však neznamená, že sú dvojnásobne lepšie ako pivá dve. Väčšina lekárov poukazuje tak na prednosti umierneného pitia piva.
Pivo je zdravšie než iné druhy alkoholu.
Pretože pivo nie je "prázdny" alkoholický nápoj a navyše obsahuje 92% vody. Obsahuje látky pôsobiace kladne na ľudský organizmus. Tieto látky znižujú podiel tukov v ľudskom organizme, priaznivo pôsobí na výmenu tukov a cukrov v krvnom riečisku, regulujú krvný tlak, znižujú obsah cholesterolu podporujúceho artériosklerózu, naopak zvyšujú podiel ochranného cholesterolu HDL v krvi, znižujú hladinu cukru v krvi a obmedzujú nadmernú tvorbu inzulínu. Pivo podporuje vylučovanie moču. Taktiež obsahuje antioxidanty, látky, ktoré znižujú riziko rakoviny a zvyšujú telesnú odolnosť.

Pivo je tiež označované ako "tekutý chlieb" či "zlato v pohári".

Negatívne aspekty konzumácie piva.
Samotná konzumácia piva nie je negatívna. Negatívne aspekty sú skôr spojené s alkoholom, ktorý pivo obsahuje ako produkt kvasenia pri jeho výrobe. Na účet piva je často pripisovaná podnapilosť jeho konzumentov v krčmách, pretože pivo je hlavným podávaným nápojom. Príčinou tejto podnapitosti však väčšinou nie je priamo pivo, ale skôr spôsob, ktorým sme zvyknutí pivo konzumovať. K podnapitosti totiž často vedie kombinácia piva s "tvrdým" alkoholom (destiláty). Jeden "panák" je v porovnaní s pivom veľká jednorazová dávka. Toľko alkoholu v tak krátkej dobe možno v pive len ťažko vypiť. K vzniku závislosti (alkoholizmu) vedie predovšetkým požívanie destilátov, hoci zo začiatku často kombinovaných s pivom.


Zložky piva škodlivé pre zdravie.
Najškodlivejší je alkohol, ktorý je však v pive obsiahnutý vo veľmi nízkej koncentrácii, rádovo 4-5%. Nadmerné pitie piva môže poškodzovať pečeň, obličky a spôsobovať nadmerné odumieranie mozgových buniek. V tomto prípade je ale riziko týchto problémov z alkoholických nápojov u piva najnižšie. 
Keď sa to preženie Wink
Kocovina je stav otravy alkoholom, spôsobená dehydratáciou organizmu a premenou alkoholu na toxickú látku, ktorá sa rozloží na kyselinu octovú a oxid uhličitý spôsobujúce bolesť hlavy. Odborníkmi je odporúčané vypiť veľké množstvo tekutín, doplniť hladinu minerálov, cukrov a vitamínov

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YzhmNTg5N