S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 GoPayVisa

  katalóg stránok

   tovar

   Jooble

TOVAR V AKCII

naša cena 23,00 EUR
novinka
akcie
top produkt

Mandarinková Esencia

774

naša cena 2,90 EUR
novinka
akcie
naša cena 6,21 EUR
novinka
akcie
zľava 10 %

ANKETA

Aké balenie chmeľu vám najviac vyhovuje ?

100g balenie ? 41% 50g balenie ? 31% 500g balenie ? 13% 250g balenie? 15%



» PRV AKO ZAČNETE
Skôr ako zečnete

Najskôr si musíte sami položiť  pár základných otázok. Mám na varenie piva dostatok času? Akú nízku teplotu doma dosiahnem? Začnem prípravou piva z koncentrátu, z výťažkov, alebo budem variť hneď zo základných surovín? Aký typ piva mi chutí?  - ležiak, stout, ale, IPA, pšeničné pivo atď.

 

Teplota?

Teplota kvasenia, ale aj teplota ležania akú ste doma schopní dosiahnuť, je dôležitá pre rozhodnutie či budeme pivo kvasiť vrchne, alebo spodne. Pre spodné kvasenie je potreba dosiahnuť teplotu okolo 12 ° C a ležania do 5 ° C. Vrchne kvasiť možno pri izbových teplotách a na uskladnenie postačí chladná pivnica s teplotou ideálne do 10 ° C, ale to nie je úplne nutné. Čím nižšia teplota, tým dlhšia trvanlivosť piva. Všeobecne platí, že spodne kvasené pivá nemusia pre vyniknutie chuti ležať tak dlho ako tá vrchné. Spodne sa kvasia české ležiaky. Vrchne naopak pre nás stále ešte trochu exotická pivá typu stout, ale, IPA ... To ale nebráni tomu odkvasit akékoľvek pivo podľa teplotných podmienok, akých sme schopní dosiahnuť. Pre vrchné a spodné kvasenie sa používajú iné druhy kvasníc.

 

 

Z čoho pivo uvariť?

Úplne najjednoduchšie je "uvariť" pivo z koncentrátu. To zvládne bez pochyby úplne každý aj vrátane blondínok. Výber koncentrátov je veľký. Všetky koncentráty obsahujú pod viečkom kvasnice väčšinou vrchné kvasenie , ale niektoré koncentráty obsahujú aj spodné kvasnice. Odkvasit sa ale môžu inými kvasnicami aj spodne.

 

Trochu obtiažnejším spôsobom ako pivo uvariť  je príprava zo sladových výťažkov. Budete potrebovať sladové výťažky, chmeľ a samozrejme kvasnice. Sladový výťažok sa rozpustí vo vode a chmeľovarom vznikne mladina. Všetko vcelku jednoducho aj doma na sporáku. Ak nemáte žiadny recept, nevadí. Je možné zakúpiť výťažkové sadu, kde sú všetky suroviny obsiahnuté.

 

Najzložitejšia a najnáročnejšia na čas je varenie piva zo základných surovín. Okrem sladu, chmeľu, kvasníc, ďalšieho vybavenia, budete potrebovať aj veľa trpezlivosti. Výsledok, ak sa dielo podarí, bude ale stáť za to. 

 

 

Aké vybavenie budem potrebovať?

Nech sa rozhodnete začať akokoľvek, základné vybavenie budete potrebovať rovnaké. Tým je kvasná nádoba, vypúšťací ventil, stáčač, hustomer, teplomer, miešadlo. Ak budete pivo stáčať do sklenených fliaš, tak aj Zátkovač a zátky. Na varenie z výťažkov naviac aj väčší hrniec. Varenie zo základných surovín je na vybavenie najnáročnejšie. Okrem základu vyššie je potreba najmä šrotovník, scedzovacie sito, hrnce, chladič mladiny. Prípadne niektorý z Elektrických antikorových pivovarov. 

 

 

Ako teda začať?

Ak si chcete vyskúšať bez hlbších znalostí domácu prípravu piva, začnite najjednoduchším spôsobom - z mladinového koncentrátu ideálne sa sadou Domáce mikropivovary. Vyskúšate si rolu domáceho sládka, ochutnáte a potom sa môžete rozhodnúť ako pokračovať. Všetko použité vybavenie potom využijete aj pri zložitejších prípravách piva.

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZmJiN