Medovina Vianočná s vanilkovo-karamelovou príchuťou, je zlatistý prírodný nápoj opojnej sladkastej chuti a jemného medového buketu.
Svojím obsahu alkoholu, ktorý vzniká prírodným kvasením roztoku medu pomocou vínnych kvasiniek, sa tento nápoj zaraďuje medzi alkoholické nápoje z medu.
TIP: konzumujte chladenú s ľadom a plátkami citrusového ovocia alebo zohrievanú s ovocím počas dlhých zimných večerov.
OBSAH ALKOHOLU: 12% obj.
ZLOŽENIE: pitná voda, med, zmes prírodných aróm, oxid siričitý, sorban draselný
SKLADOVANIE: skladujte mimo slnečného žiarenia.
Medovina je najstarší alkoholický nápoj ktorý vyrobila samotná príroda. Naučte sa ju vyrábať aj doma pre vlastnú spotrebu. Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a vašej predstavy aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháte zovrieť, aby sa med roztopil a odstránite vzniknutú penu z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote v miestnosti kde prebieha kvasenie. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak.
Ten, kto si medovinu po dokvasení stočí do suda alebo demižóna a uloží si ju do chladu v pivnici sa po čase (cca 1 rok) dočká vyzretej a čírej Tradičnej medoviny.
Na výrobu domácej medoviny možete použit aj kvasnice z našej ponuky
Výrobca RKB s.r.o. Horná 37,974 01 Banská Bystrica Slovenská Republika
NAJPREDÁVANEJŠÍ